Els esports aeris (o aeronàutics) són una opció segura en temps de Covid-19. Ala Delta, parapent, paracaigudisme… en la varietat hi ha el gust. El que tenen en comú totes aquestes modalitats és que requereixen una destresa i una capacitat especials per part dels participants.

Per conèixer quines activitats aèries són les més demandades i conèixer la importància de la contractació d’assegurances per a les empreses dedicades a aquest tipus d’esports, parlem amb la Reial Federació Aeronàutica Espanyola (RFAE), amb Alfred Sánchez, president de la Federació Aèria Catalana Íñigo Redín Micháus, el president de la Federació Navarra d’Esports Aeris (FNDA).

Esports aeris: Tipus de disciplines

Segons detallen des de la RFAE, les deu principals disciplines són les següents: Aeromodelisme, Aeroestació (globus), Ala Delta, Paracaigudisme, Paramotor, Parapent, Vol a vela, Vol acrobàtic, Vol amb motor i Ultralleugers.

Pel que fa al aeromodelisme, des de la Federació Aèria Catalana, destaquen que hi ha multitud de disciplines, com ara “drons, avions a reacció, avions d’acrobàcia…”, al que afegeixen altres especialitats com kitebuggy i carrovelisme. I a Catalunya, “també Túnel de Vent”, afegeix Alfred Sánchez, president de la Federació.

Quins esports són els més demanats? Paracaigudisme, parapent i aeromodelisme: els reis de l’aire

Pel que fa a les ofertes més venudes d’esports aeris a Espanya, la Reial Federació Aeronàutica afirma que són, sens dubte, el paracaigudisme i el parapent.

Per part seva, la comunitat de Navarra, la modalitat amb més federats és el parapent, seguit de paramotor i aeromodelisme. Els segueixen el vol amb motor i ala delta.

Pel que fa al cel català, la pràctica esportiva aèria “és total”, segons asseguren a la Federació. “Totes les modalitats d´esports aeris es practiquen, per la qual cosa hi ha molta activitat… La principal, amb un 35% de federats, és paracaigudisme, un 32% d´aeromodelisme i un 17% el parapent”, apunta el president. Mentre que, de manera comercial (com vols per al públic com una activitat concreta i puntual): “paracaigudisme, parapent, aerostació i Túnel de Vent”.

Sobrevolant la vall
Sobrevolant la vall

Perfil dels aficionats als esports aeris

Des de la Reial Federació Espanyola, apunten que les edats dels qui practiquen esports a l’aire, “consta un ampli rang d’edats, des dels més joves fins a gent gran”, els de més de 65 anys solen practicar aeromodelisme.

El president de la Federació Aèria Catalana segueix insistint en el fet de la gran afició que hi ha pel paracaigudisme i el parapent, explicant que “hi ha gent nova que s’inicia, però després decideixen no continuar o ho practiquen esporàdicament”.

Pel que fa a Navarra, l’últim any s’han incrementat les llicències de vol. “En el nostre cas, i en bona part, a causa de l‟obertura d‟una nova escola de parapent, a Estella, que ha portat més adeptes a aquesta modalitat. A més, paramotor és una altra modalitat que creix molt cada any. En general, es nota l’augment de federats en les modalitats que hi ha escola”, indica Íñigo Redín Micháus, el president de la FNDA.

Les modalitats d’esports aeris més extremes

“Vol acrobàtic, paracaigudisme i parapent són els 3 més vistosos i espectaculars a nivell visual, encara que després les altres especialitats també tenen un encant especial”, afirmen a Real Federació Aeronàutica Espanyola.

A la Federació Aèria Catalana i la de Navarra hi estan d’acord. “Diria (i és una opinió), que els més espectaculars són els relacionats amb el vol. I, potser, els de vol sense motor. Cadascú té les seves particularitats. Tot i això, també hi ha esports com el paracaigudisme, que, sens dubte, és el que més impressiona, i el més espectacular quant a sensacions”, afegeix Íñigo.

“El paracaigudisme és l´esport aeri que més impressiona i el més espectacular en quan a sensacions”

(Federació Navarra d’Esports Aeris)

Quina és l’època més segura per volar?

Normalment, la temporada de competicions comença de març fins a octubre, que és on hi ha millors condicions per volar, “tot i que sempre cal estar pendent de la meteorologia”. De fet, l’estació que menys es practiquen els esports aeris és a l’hivern, “a causa del vent i les inclemències del temps”, aconsella el president de la Federació Catalana.

Per això, la tardor també és una bona època per conquerir l’espai aeri… Per què no? Tardor és una estació on fa menys calor i, per tant, el clima pot ser més suau. Si bé la meteorologia, de vegades, és una mica adversa, pot ser una època molt bona per iniciar-se”, expressen des de la FNDA.

Quins problemes es pot trobar una Empresa de Turisme Actiu, en oferir aquestes activitats?

Evidentment, “el primer i més important handicap amb què es pot trobar una empresa dedicada als esports aeronàutics és el dels accidents”, així com els danys materials, indiquen des de la Federació Nacional.

Perquè tot marxi sobre rodes o, millor dit, ‘a l’aire’, cal que cada empresa organitzadora compti amb personal qualificat, “esportistes amb experiència i amb la formació i titulació requerida per treballar com a professionals de l’esport”, argumenta Alfred Sánchez , de la Federació Aèria Catalana.

“El principal problema amb què es pot trobar una empresa que ofereix esports aeronàutics, són els accidents. Per això és important la contractació d’assegurances”

Quin tipus d’assegurances necessiten les empreses que ofereixen activitats aèries?

Les assegurances són un requisit imprescindible, fonamental i obligatori, tant per als pilots com per als passatgers.

“És obligatori per Decret 56/2003 sobre activitat fisicoesportiva en el medi natural”, afirmen a la Federació Catalana. Per tant, és obligatori contractar l’assegurança esportiva. “Una pòlissa d’accidents i una altra de Responsabilitat Civil, que pugui cobrir qualsevol incident en el desenvolupament de les activitats”, detallen a la FNDA.

Si teniu una empresa dedicada a esports aeris i/o d’aventura, podeu consultar informació sobre assegurances al següent enllaç: Quines assegurances necessiten les empreses d’Esports d’Aventura?

Gestión Radical

Si vols estar a el dia de totes les nostres recomanacions i activitats per fer a la Costa Brava, no dubtis en apuntar-te a la nostra newsletter i seguir-nos aFacebookInstagram.

Dejándonos tu email, aceptas nuestros términos y condiciones

Previous reading
El Paintball
Next reading
ASCENSIONS HIVERNALS