“Un vuit-mil només et pertany quan has arribat al cim i has tornat al camp base; fins llavors, li pertanys tu a ell “[Kurt Diemberger]

Com a empreses d’esports d’aventura, la major part de les vostres activitats es basen en esports de risc, i en aquests, la seguretat és un factor determinant, ja que en depenen les vostres vides i les dels vostres usuaris. El més important és tornar i poder explicar-ho.

Les obligatòries assegurances d’accidents i de responsabilitat civil, sent importants, no donen protecció directa a les lesions i altres danys que puguem patir en la pràctica esportiva. Per això, insistim que adopteu totes les mesures de seguretat possible; des de materials homologats, passant per formació i titulacions adequades, fins a la tecnologia més actual.

Ja sigui acompanyats d’un guia o amb rutes autoguiades, les pràctiques d’aquests esports solen ser en grups reduïts. Transcorren pels indrets més complicats i deshabitats de la nostra geografia, llocs usualment amb males comunicacions. Això aporta més emoció i un entorn privilegiat, però alhora més perillositat.

Per sort, avui en dia no ens falten eines per a això i el millor instrument de seguretat que tenim és el telèfon mòbil. Així doncs, el més adequat és portar el nostre dispositiu amb nosaltres per estar connectats i poder compartir la nostra ubicació en qualsevol moment. Actualment, a més, ens permet realitzar trucades en situacions d’emergència i en molts casos, disposar d’informació sense connexió.

És important recordar als clients que no surtin sense el seu telèfon mòbil, amb una bateria addicional per poder recarregar en qualsevol lloc, que confirmin la ruta que van a realitzar, el temps estimat de durada i, sobretot, han de conèixer les condicions climatològiques per evitar disgustos.

Hi ha múltiples aplicacions que ofereixen dades per dur a terme les activitats amb més seguretat. Des de les que ens permeten anticipar-nos a el temps, avisar els serveis de socors amb només un clic enviant la nostra ubicació exacta; fins a les que funcionen sense necessitat de connexió.

De totes elles, hem seleccionat diverses opcions en base a:

1. Aplicacions per conèixer les condicions climatològiques.

Òbviament, hem de conèixer el temps amb antelació abans d’organitzar una excursió, la més coneguda per consultar és l’AEMET (Agència Estatal de Meteorologia). No n’hi ha prou amb anticipar-se, el temps pot canviar en qualsevol moment i hem d’estar alerta. Depenent de la disciplina ens poden interessar diferents factors climatològics, per això us recomanem també les següents opcions:

Windguru

Podràs comprovar les previsions arreu del món. Conté mapes per consultar les temperatures, les precipitacions i la velocitat de les ratxes de vent. A més, pots registrar-te a la seva web i sincronitzar un compte amb el teu smartphone i, així, rebre notificacions amb totes les actualitzacions.

Wisuki

Si ets un amant dels esports aquàtics, podràs rebre alertes sobre el vent i les onades.

Windfinder

Per als aficionats a les activitats que transcorren al mar, us recomanem aquesta aplicació que ofereix prediccions de vent en temps real i mapa de vent per kite, surf, windsurf, vela i pesca.

Accuweather

Per conèixer les condicions climatològiques, amb mapes estàtics i interactius.

2. Si tens connexió.

Aquesta és la millor opció per a la teva seguretat, aquestes aplicacions permeten compartir la ubicació en temps real.

Podeu compartir la vostra ubicació en temps real i el millor de tot és que les aplicacions que ho permeten, les tenim ja descarregades en els nostres dispositius. Es tracta de WhatsApp i Google Maps. Amb el GPS activat i amb cobertura de dades, aquestes aplicacions estan dissenyades per al seguiment de persones. Si voleu saber com activar aquest servei, accediu a aquest enllaç del web Montaña Segura.

3. Per salvar vides – SAFE365

SAFE 365, amb i sense connexió serà la millor companya de rutes, per si de cas.

Si la vostra connexió no és de el tot bona, tranquils, encara podeu sortir d’aquesta. Parlem de Safe 365 (anteriorment Alpify), es tracta d’un localitzador mòbil disponible per a Android i iOS, totalment gratuït, amb el qual podem fer una trucada en cas d’emergència i mostrar la nostra ubicació exacta. La zona de servei se situa a Espanya i Andorra.

Com funciona?

Requereix un registre previ per usar-la, tan sols heu d’introduir les dades de les persones que vulgueu contactar en cas d’emergència. Al prémer el botó d’emergència, es posarà en contacte amb els serveis de socors i en cas de no poder fer-ho un mateix, quan algú denunciï la nostra desaparició, Safe365 tindrà les dades de la nostra ruta, mostrant la ubicació amb exactitud i facilitant el rescat. A més, encara que no tingueu connexió a Internet, enviarà un missatge de text informant de la latitud i longitud als serveis de la teva zona.

Però això no és tot, aquesta aplicació també ens permet tenir cura de la gent gran o els nostres fills, de fet, és una opció molt utilitzada fora de l’àmbit esportiu. Si teniu dubtes, podeu accedir a un vídeo explicatiu sobre com instal·lar-la en el vostre dispositiu i aprendre a usar-la.

4. Solament per a emergències – MY 112

Només en cas d’emergència, aquesta aplicació ens pot resultar de gran ajuda, permet realitzar la crida al 112 amb geolocalització. En aquest cas la seva zona de servei no és tan àmplia, ja que es tracta d’una aplicació que només les comunitats de Catalunya, Madrid, Cantàbria, Castella i Lleó i Illes Balears, juntament amb els seus centres d’emergència (organitzats per comunitats) desenvolupen aquestes competències en els seus territoris.

La descàrrega també és gratuïta i està disponible per als dispositius Android i iOS. En cas d’emergència, es pot fer una crida al 112 i l’operador rebrà amb la trucada la localització d’una forma molt precisa. La seva instal·lació és ràpida i senzilla. Si vols conèixer els seus avantatges, fes una ullada a aquest vídeo de la Junta de Castella i Lleó.

5. Sense connexió.

Tot això està molt bé si tenim cobertura i connexió a Internet, però què passa si arribem a un punt de la nostra ruta i no disposem de connexió a internet ni cobertura?

És molt probable que durant la nostra expedició perdem la connexió de xarxa, així que és important conèixer les aplicacions que disposen de geolocalització sense necessitat d’estar connectats. La cadena de televisió BBC ens suggereix 6 aplicacions per utilitzar el GPS sense internet, una guia de les millors opcions per descarregar mapes fora de línia que us ajudaran a saber on esteu en cada moment.

6. Per a descarregar la informació necessària abans de sortir i gaudir-la durant la ruta sense connexió.

Una altra alternativa gratuïta per a mòbils és la que ens ofereix l’Institut Geogràfic Nacional, aquestes aplicacions, ens permeten des de planificar rutes fins a descarregar mapes fora de línia.

La tecnologia ens ajuda a planificar tot això, no ho desaprofitem, la seguretat depèn també de vosaltres.

Article de urquia&bas correduría de seguros https://blog.urquiabas.com/

Gestión Radical

Si vols estar a el dia de totes les nostres recomanacions i activitats per fer a la Costa Brava, no dubtis en apuntar-te a la nostra newsletter i seguir-nos aFacebookInstagram.

Dejándonos tu email, aceptas nuestros términos y condiciones

 

 

 

 

 

Previous reading
¿Trekking o senderisme? Els millors llocs per practicar-los
Next reading
Quines botes i materials de barranquisme són els més aconsellables?