L’equipament personal cobra una importància única quan es realitza esport a l’aire lliure. No es tracta només de comptar amb roba i accessoris adequats a l’activitat que es vol realitzar, sinó que, sovint, aquests components tenen una importància cabdal pel que fa a la seguretat. Les botes de barranquisme són l’exemple perfecte d’això. Es tracta de l’únic contacte durant diverses hores amb el terreny, i una mala elecció pot derivar en efectes indesitjats que poden anar des de les rascades i altres molèsties, fins torçades de turmell i altres petites lesions. En molts casos, és a l’endemà quan es paguen els errors comesos en aquesta elecció en forma de butllofes, molèsties a la zona de turmell i altres.

Per tot això, si com a empresa cedirem o llogarem aquest material als nostres clients per a realitzar un activitat de barranquisme, hem de posar tota l’atenció en les botes que vam decidir adquirir.

Botes específiques o es poden usar unes de muntanya?

En primer lloc, la primera pregunta que cal respondre és si val la pena adquirir unes botes específiques de barranquisme o n’hi ha prou amb unes de muntanya o fins i tot de trekking, sempre que compleixin uns requisits mínims. Tot i que les de barranquisme ofereixen les millors garanties, les altres són perfectament vàlides per a aquest propòsit, amb l’avantatge afegit que es poden utilitzar, a més, per a altres activitats que oferim com a empresa.

Però … quines triar entre tants models?

Hi botes més amples i més estretes. Amb sola tova, semidura o rígida. Amb canya de major i menor altura. I d’infinitat de materials, alguns amb més o menys impermeabilitat. Gairebé totes les botes de barranquisme compten amb desguassos per alleujar l’aigua que entra en elles. La resposta a quina bota triar està en l’ús que se li vagi a donar. Per a aquest esport són característiques imprescindibles en una bona bota tant una bona subjecció a el peu com una sola que s’agafi bé a el terreny. Per la resta, és interessant oferir als clients diversos models que es puguin adaptar als seus gustos i necessitats.

Alguns consells importants sobre les botes de barranquisme

No s’aconsella que les botes s’estrenin per a una activitat. En primer lloc, perquè el peu no s’adapta mai a la primera al calçat, sinó que necessita una adaptació mínima. Més encara en zones de muntanya, en què s’exigeix més esforç als peus. Posar-se unes botes noves és incórrer en el risc de patir rascades, butllofes i altres molèsties que poden fer de l’activitat una cosa que el client tingui sempre per un mala experiència. D’altra banda, la sola de les botes sol tenir més adherència quan se li ha donat un cert ús. És comú que la planta de les botes noves rellisqui i això provoqui certs riscos.

Pel que fa a el preu, val la pena descartar les botes barates, que estan fabricades amb materials poc duradors. Cal no oblidar que un calçat com aquest està sotmès a esforços extra i que la qualitat dels seus components afecta directament a la seva durabilitat, de manera que val la pena invertir-hi. A més, comprant botes de qualitat, una vegada que la sola es desgasta, es pot substituir per una nova i tant la tela com els cordons seguiran intactes, el que farà la seva vida útil encara més prolongada.

Com triar unes botes per fer barranquisme a un preu assequible?

Per tant, proporcionar a la teva clientela unes pautes sempre serà benvingut. Per descomptat, si els teus clients no volen gastar massa en una activitat que no saben si tornaran a repetir, segurament faries bé en dir-los que amb unes sabatilles o botes de muntanya que tinguin pul·lulant per l’armari poden sortir airosos del tràngol.

Encara que, per descomptat, aquestes hauran de complir amb una sèrie de requisits bàsics perquè no es vegi compromesa la seva seguretat i gaudeixin al màxim de l’aventura:

 • Subjecció de turmell
 • Una sola antiadherent
 • I que siguin flexibles

També pots aconsellar als teus clients una segona opció més mòdica que són les botes de trekking confeccionades amb materials poc absorbents, si pot ser impermeables.

Cal no oblidar en aquesta breu ressenya la línia Quechua de Decathlon. Aquestes es distingeixen per oferir un calçat per a la pràctica del barranquisme que és perfecta per als debutants, encara que no per als autèntics aficionats d’aquest esport que, sens dubte, el veuran molts ‘peròs’ a aquesta bota de barrancs.

Quines són les millors botes de barranquisme?

Aquí abandonem el camp de les botes barates i entrem en un altre nivell amb les botes de barranquisme concebudes especialment per a la pràctica d’aquesta disciplina. En cas que els teus clients decideixin adquirir un parell de botes de barranquisme, fantàstic, oi? Probablement això és un símptoma que aquest esport els ha fet efecte i s’han proposat a practicar-lo amb certa regularitat.

En aquest aspecte, també li vindrien de perles els teus consells en cas que camini una mica peix en el tema. De fet, hi ha marques tan estupendes com la nord-americana Five Ten, que també és experta en fabricar calçat per a l’escalada en roca, Bestard, oriünda de Mallorca, amb la seva línia Hidroline, o Adidas.

Per tant, digues-los que es quedin amb aquests noms de models mítics de botes de barranquisme: FiveTen Canyoneer 2 i Hydro Pro Adidas.

Així, aquests dos models integren l’elit de les marques de botes per descens de canons encara que el seu preu no les converteix, per descomptat, en l’opció més assequible. De fet, totes dues sobrepassen els cent euros. Però indubtablement constitueixen la millor opció si tenim la ferma convicció de convertir el barranquisme en part de la nostra vida.

Per descomptat, l’ideal seria poder complementar l’oferta de la nostra empresa amb una equipació completa que, per descomptat, contemplés unes botes de barranquisme per a la nostra clientela, però tampoc és indispensable ni el que més mira algú que només vol provar què tal és això de l’ descens de canons.

Arnés per barrancs: recomanacions de seguretat

Un arnés per barrancs difereix bastant del què s’empra en l’escalada o en l’alpinisme, encara que segur que no t’agafa de nou aquesta afirmació. No obstant això, mai ve malament recordar quins són els requisits de l’arnès que emprarem per a un activitat com el barranquisme.

Com assegurar la màxima seguretat per als teus clients en les teves activitats de barranquisme i similars

En aquest àmbit, els arnesos més reeixits vénen de la mà de fabricants com Edelrid, Petzl o Climbing Technology.

Una bona opció seria escollir aquells que tinguessin els camals regulables, ja que així els podrem ajustar als diferents clients.

També hem de tenir present que certs models d’arnès per barrancs poden resultar més acords a la tasca que realitzarem. Així, el model Petzl Canyon es recomana per al descens per cascades, ràpel, salts i expedicions que incloguin natació.

Per descomptat, l’arnès pel qual ens decantem ha de comptar amb una òptima protecció tipus culera per protegir de rascada el vestit de neoprè i, d’aquesta manera, allargarem la vida de l’equip.

Què ha de tenir el nostre arnès de barrancs?

En línies generals, hem de parlar d’una sèrie de característiques. Per tant, hem de fixar-nos en què l’arnès de barrancs les uneixi. Anem a veure-les:

 • En la confecció de l’arnès de barrancs han d’haver-se emprat materials impermeables o molt poc absorbents.
 • Elevada resistència a la fricció.
 • Estarà equipat amb diverses anelles porta-materials.
 • Punt d’ancoratge alt, amb la finalitat que a el client no li desequilibri el pes de la motxilla o el doll d’una cascada.
 • Que sigui fàcil de posar, atès que en moltes ocasions parlem d’usuaris que mai abans havien fet servir un.
 • I, per descomptat, que sigui segur amb unes sivelles que no corrin. De fet, a ningú li agrada estar penjant i comprovar que les sivelles s’han anat afluixant poc a poc.
 • Comoditat

La veritat és que estem parlant d’un dels elements més importants, juntament amb la corda, en una activitat que comporta cert risc com el descens de canons. Per tant, procura tenir els arnesos de barranc més segurs del mercat.

De fet, no et deixis temptar per les gangues i acudeix sempre a les marques de referència.

Manteniment

Un altre aspecte que hem d’abordar és el del manteniment, perquè de res servirà que adquirim el millor dels arnesos de barranquisme si després descuidem el manteniment. De manera que hem de esmerçar-nos en aquesta tasca.

Per tant, anota les cures:

 • Has de netejar i revisar freqüentment tots els arnesos. I, si és possible, examinar-los després de cada sortida.
 • No facis servir productes químics per rentar-los. N’hi haurà prou amb aigua i l’aire per assecar-lo abans de guardar-lo.
 • Tampoc oblidis retirar qualsevol resta de pols o sorra que podrien perjudicar el bon estat de l’equip.
 • I ja saps, a l’hora de guardar-los, com els medicaments, fes-ho en un lloc fresc, sec i net.

Estem segurs que si segueixes aquestes recomanacions, aconseguiràs uns arnesos segurs  amb que els teus clients només es preocuparan de divertir-se. Tot un gran problema, oi?

Quin és l’equipament bàsic per a practicar el barranquisme?

 • Casc. És l’encarregat de protegir dels cops al cap i de possibles impactes a la part superior per la caiguda o el despreniment de pedres, el que repercutiria també al coll. Un casc adequat també ajuda quan es travessa una zona que rep aigua d’una cascada. Tot casc que usem per barranquisme ha de ser específic d’aquesta modalitat i estar homologat per la UIAA / CE. Cal evitar, per diferents motius, altres cascs com els de ciclisme, esquí i altres. Al realitzar-se sobre terreny sobre el qual passa l’aigua i en zones desnivellades, tot barranquista s’exposa a caigudes inesperades per a les quals cal estar preparat.
 • Vestit de neoprè. És imprescindible per evitar la humitat i aïllar tèrmicament del fred. A més de la seva funció principal, que és conservar la nostra temperatura corporal, el vestit ens protegeix de possibles cops lleus i d’esgarrapades. A l’aigua contribueix a millorar la flotabilitat. Podem triar entre nombrosos models, encara que és imprescindible que per al barranquisme sigui de jaqueta de màniga llarga. Podem decantar també per un vestit amb caputxa. Com estarem en contacte moltes vegades amb l’aigua, un gruix interessant per a tot el vestit són els 5 mil·límetres (mm.), Tot i que dependrà de l’ús que anem a donar-li.
 • Botes de barranquisme. Són un altre element de màxima importància. Tot i que es poden emprar botes de muntanya o de trekking, si és possible es recomana optar per calçat específic, que ofereixi al mateix temps flexibilitat i resistència. L’articulació del turmell ha de quedar ben subjecta per evitar o mitigar les torçades. La sola ha de conservar l’adherència i es pot reemplaçar quan pateixi desgast sense haver d’alterar la resta de la bota. També cal comptar amb escarpins de neoprè. Els idonis tindran doble folre i un gruix de 3 mm.
 • Altres elements amb els quals cal comptar són l’arnés, un descensor, els caps d’ancoratge, pedal, bloquejadors mecànics, cinta exprés, mosquetons, bidó estanc, una navalla, xiulet i motxilla.
 • Com a empresa, hem de comptar amb un altre tipus de material, el que s’utilitzarà en conjunt, per a les activitats de barranquisme. Destaca la saca d’instal·lació, dues cordes de progressió i una altra de socors, totes elles amb els seus respectius protectors. Una de les dues primeres cordes haurà de ser del doble de l’extensió que el ràpel més llarg de l’activitat. Si es va passar per zones amb aigua de certa profunditat no estarà de més portar ulleres de busseig. També caldrà una saca per a corda i tant una farmaciola com un telèfon mòbil per al cas que es produeixi alguna incidència de més o menys importància.

Per què és tan important l’estat del material?

La resposta és evident: perquè influeix directament en la seguretat. Això no vol dir que tots els elements hagin de ser nous o que haguem de renunciar al mercat de segona mà. En aquest podem trobar equipament amb molt poc ús i en perfectes condicions, tant de seguretat com estètiques. L’estat del material ofereix, a més, una imatge del nostre negoci en què el client es fixa. Que sigui modern, estigui ben cuidat i net quan es lliura repercutirà en la sensació de professionalitat que oferirem als usuaris tant com la ruta que triem o el tracte que els donem.

Article de urquia&bas correduría de seguros https://blog.urquiabas.com/

Gestión Radical

Si vols estar a el dia de totes les nostres recomanacions i activitats per fer a la Costa Brava, no dubtis en apuntar-te a la nostra newsletter i seguir-nos aFacebookInstagram.

Dejándonos tu email, aceptas nuestros términos y condiciones

 

Previous reading
Aplicacions de seguretat per a esports de risc
Next reading
Accident de muntanya: 10 consells per tenir un accident a la muntanya