Diuen que, per als muntanyencs, fer el recorregut de l’Olla de Núria és fonamental, a causa de la seva espectacularitat i completa ruta, on excursionistes i trail runners s’endinsen buscant una experiència estimulant. Tot seguit, analitzem la seva situació geogràfica, rutes i tot allò indispensable per dur-la a terme.

Per parlar de l’Olla de Núria, en primer lloc, l’haurem d’ubicar geogràficament. I, per descomptat, saber per què la denominació d’olla. Aquest nom li ve donat per la forma de lletra u. I on comença? Al Santuari de Núria, situat a la Vall de Núria. Des d’allà comença i acaba aquest recorregut, que consisteix a capgirar la capçalera de la Vall, passant pels cims dels pics que la formen. Es troba al municipi de Queralbs, a Girona.

Completar el recorregut de l’Olla de Núria, no és fàcil, requereix un bon estat físic. Com hem esmentat anteriorment, el punt de sortida és el Santuari, per més endavant, pujar al cim del Puigmal (2.913 metres). I allà, ja s’inicia la cresta que es va efectuant en conquerir els diferents cims que segueixen: el Segre, Finestrelles, Eina, Noufonts, Noucreus, Fossa del Gegant, Fontnegra i, finalment, Àliga, culminant aquesta apassionant expedició . Per saber més sobre aquest atractiu periple muntanyenc, comptem amb el Guia de Muntanya Carles Gel, i Josep Bisquert, codirector de la carrera alpina de l’Olla de Núria, suspesa aquest any per la pandèmia.

Recorregut de l’Olla de Núria

Carles Gel, Guia de Muntanya i ampli coneixedor de la zona, ens ho explica, tot seguit:

“L’Olla de Núria és una olla gegantina que s’estén cap a l’oest, nord, nord-oest, est i torna a Núria, com les agulles d’un rellotge. És un recorregut brutal. Són 19 pics, tots per sobre dels 2.700 metres, sent el sostre el Puigmal. És un dels recorreguts més impressionants del Pirineu Català. És una ruta preciosa. Se sol fer a l’estiu, i hi ha la famosa carrera de l’Olla de Núria. És un itinerari d’alta muntanya on parts de Núria cap al Collvert. I aquí surts de la ruta normal del Puigmal i vas a buscar el cim del Ras de l’Ortigà. D’allà ja no deixes el turó que envolta Núria, fins que baixes del pic de la Pala, arribes a l’alberg, i de l’alberg, baixes a Núria. Per mi, l’horari normal de fer l’Olla de Núria no baixa de 10 a 12 hores”.

La sortida de la cursa de l'Olla de Núria
La sortida de la cursa de l’Olla de Núria

Fer l’Olla de Núria en format virtual

Com ja ha avançat Carles Gel, cada estiu se celebra la cursa alpina de l’Olla de Núria. Organitzada per la Unió Excursionista Vic, aquest any, a causa de la pandèmia mundial, s’ha optat per l’opció de la carrera virtual, com han fet altres esdeveniments esportius. Josep Bisquert, codirector d’aquesta èpica carrera de trail running, ens ho explica:

“La cursa compta amb un recorregut de 21,5km i 1.950m de desnivell acumulat a l’Olla de Núria, positiu. Caracteritzada especialment per no trepitjar ni un metre d’asfalt, ja que surt del Santuari de Núria, a 1.900m d’altitud; i també, per transcórrer el 72% de la cursa a més de 2.700 metres d’altitud. Amb la situació actual, aquest any vam haver de suspendre l’edició que teníem programada al juny. Per això, tenint en compte la demanda de participants i la tristesa per no poder-la realitzar, vam tenir l’oportunitat de fer l’Olla de Núria Virtual. Els participants, de forma gratuïta, tenien l’oportunitat de fer el recorregut de l’Olla de Núria durant 1 mes. I un cop fet i registrat mitjançant un rellotge GPS o qualsevol dispositiu amb format .gpx, (descarrega en aquest enllaç el gpx l’olla de núria) es feia arribar aquest fitxer mitjançant correu electrònic a l’organització. I aquesta, pujava el resultat a la plataforma de LiveTrail, per poder crear una classificació amb tots els participants”.

Tens la ruta a l’aplicació Wikiloc: l’Olla de Núria wikiloc completa.

Per què fer el recorregut de l’Olla de Núria?

Carlos Gel, Guia de Muntanya: “El prestigi, la seva famosa carrera l’Olla de Núria… I per això els muntanyencs la volen fer. Perquè d’una tacada et fas gairebé 20 muntanyes. A l’estiu és quan hi ha més afluència. En el meu cas, l’he fet dues vegades a l’hivern, i és una ruta que té els seus passos tècnics”.

“Senzillament, poder fer tantes muntanyes. I el marc d´alta muntanya incomparable, sempre a cavall de Catalunya i l´Alta Cerdanya. I aquesta és la grandesa d’aquest recorregut, que no tothom està capacitat per fer, encara que hi ha gent que corrent sol fer-la en tres hores. Tot i això, si fas una excursió a l’Olla de Núria prepara 10-12 hores (com he esmentat anteriorment). I, si la faràs a l’hivern, és molt just fer-la en un dia, tret que surtis de nit, arribis al Puigmal de nit, i després, ja continuïs amb el nou dia crestejant per aquesta Olla gegantina que forma Núria , sempre amb el Santuari (a 1.964 m) als peus. És un lloc màgic on s’han iniciat la majoria dels muntanyencs i excursionistes del vessant de Girona i Barcelona.

Així mateix, els participants a la cursa volen participar per les mateixes raons: “els muntanyencs volen recórrer l’Olla de Núria pel seu gran valor paisatgístic, envoltat de cims singulars i de gran importància, com són els 8 cims per on passa el recorregut , pujant a un dels més emblemàtics, com és el Puigmal, el punt més alt de la cursa”, exclama Josep Bisquert, codirector de la carrera de l’Olla de Núria.

La vall de Núria nevat
La vall de Núria nevat

Què necessito per recórrer l’Olla de Núria

  1. Aigua. “Cal prevenir i portar mínim 2 litres d’aigua, ja que no la trobareu en tot el camí” (Carles Gel, Guia de Muntanya).
  2.  Si la faràs en ple estiu, el millor és fer-la molt aviat. Carlos Gel recomana quedar-se a dormir a Núria i començar a les 5 i escaig o 6 del matí.
  3. Portar unes quantes barretes energètiques, alguns gels i un bon entrepà, caramels per tenir sempre sucre a les venes.
  4. Equipació: unes bones botes de muntanya, pantalons o malles, samarreta, alguna jaqueta de Goretex, encara que sigui lleugera (per a possibles pluges), un folre polar (indispensable), mapa de la zona (encara que portem gps), brúixola, uns bons bastons i el típic que t’enduries a una muntanya a l’estiu.
  5. Si vas a l’hivern: botes, grampons, bastons, piolet, casc, indispensables a la motxilla (És una ruta hivernal “bestial”, tal com assegura Carlos Gel, ja que trepitges 19 cims. “I no s’assembla res a altres travesses ”)
  6. Tenir en compte la meteorologia. Coneix les aplicacions de seguretat per a esports de risc.

Recórrer l’Olla de Núria en plena pandèmia?

“Sortir a la muntanya en aquesta època de pandèmia és bo per poder desconnectar una mica de tota la informació que ens ve donada. Tot i que, des de l’organització de l’Olla de Núria, volem recordar que ha de ser amb suficient preparació per a l’activitat que es realitzarà i sabent la meteorologia que ens trobarem. Els rescats creixen des de després del confinament i és important saber els límits de cadascú per prevenir accidents”.

Josep Bisquert, codirector de l’organització del certamen.-

Per complir amb la guia i el manual de les bones pràctiques davant la pandèmia, abans d’emprendre l’excursió l’Olla de Núria, “ens hem de regir pel protocol Covid-19 de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per a activitats de muntanya”.

Per participar a la cursa de l’Olla de Núria és obligatori, per inscriure’t, posseir la llicència federativa de muntanya en curs, si no en disposes però vols fer una ruta, pots contractar una assegurança multiaventura. I si ets un organitzador d’esdeveniments esportius, pots contractar online la teva assegurança esportiva, en aquest enllaç del web de Urquia & Bas.

Gestió Radical

Si vols estar a el dia de totes les nostres recomanacions i activitats per fer a la Costa Brava, no dubtis en apuntar-te a la nostra newsletter i seguir-nos aFacebookInstagram.

Dejándonos tu email, aceptas nuestros términos y condiciones

 

Previous reading
ASCENSIONS HIVERNALS
Next reading
La protecció dels ocells insectívors