Que les raquetes de neu porten sent una pràctica esportiva a l’hivern amb cada vegada més aficionats és una realitat des de fa alguns anys. Per això, hem preguntat a empreses de el sector del turisme actiu com Pormaventura  i el Grup d’Activitats Equnaturocio-Granja Morgovejo, ambdues de la província de Lleó; perquè ens expliquin en què consisteixen, quines són les condicions adequades per a utilitzar-les i de quines assegurances hem de disposar … que encara ens queda un mes fins que arribi la primavera, amants dels esports hivernals!

Álvaro, responsable directe de Pormaventura, ens explica què són exactament les raquetes de neu, com s’utilitzen, quines sensacions produeix el seu ús i el perfil dels ‘raqueta-addictes’.

Què són les raquetes de neu?

Es tracta d’uns artefactes que, col·locats en els nostres peus correctament, ens permeten caminar per la neu sense arribar a enfonsar-nos, evitant així un sobreesforç al caminar. El que fan és distribuir tot el nostre pes sobre més superfície de neu i no només en la dels nostres peus.

Com s’utilitzen? Consells per portar les raquetes de neu adequadament.

El primer per tenir en compte és portar una indumentària adequada, sent preferible la utilització d’uns pantalons de muntanya amb polaina i unes botes gore-tex, ja que les raquetes no sempre impedirant que s’humitegi tota la part inferior. El següent que s’ha de fer és ajustar adequadament la raqueta al nostre calçat, emprant el temps que sigui necessari, i després, ajustar bé totes les corretges de subjecció que portin, tant de l’empenya com de turmell.

Sembla que, és una pràctica que té cada vegada més adeptes. ¿A què es deu? Característiques i sensacions que produeix.

La utilització de raquetes de neu no requereix d’un aprenentatge previ exhaustiu, com pot ser l’esquí o el piragüisme. D’aquí radica el seu èxit, ja que qualsevol pot calçar unes raquetes i fer una ruta de muntanya per neu que d’altra manera seria inviable, o al menys, amb molt d’esforç i sacrifici. I et permeten veure paisatges nevats que no coneixes o que coneixes, però sense neu, per la qual cosa és un al·licient molt gran.

“LA UTILITZACIÓ DE RAQUETES DE NEU NO REQUEREIX D’UN APRENENTATGE PREVI EXHAUSTIU, COM POT SER L’ESQUÍ O EL PIRAGÜISME. D’AQUÍ RADICA SEU ÈXIT “

(Pormaventura)

Qui les sol utilitzar? Perfil dels que les fan servir.

Per norma general, és gent acostumada a caminar per muntanya, que les necessita per fer les seves rutes, o en menor mesura, com aproximacions a altres objectius com: fer cims, corredors, escalada en gel … per al que portarien un altre tipus de material, a part de les raquetes. Un altre tipus de perfil, cada vegada més en auge, seria el de la gent que s’apunta a les raquetadas d’empreses de turismo activo com les nostres, que estan més enfocades a la iniciació i són persones menys acostumades a la muntanya.

D’altra banda, Enrique Gómez de Francisco, tècnic d’Alta Muntanya de el Grup d’Activitats Equnaturocio-Granja Morgovejo, ens descriu els requisits idonis per a la pràctica de les raquetes de neu, així com la seva evolució en els darrers anys i la importància d’una assegurança .

Quines són les condicions adequades per a realitzar aquesta pràctica?

Les condicions idònies per a la pràctica d’aquest esport es poden dividir en tres: aquelles delimitades per la nostra condició física, les condicions i / o tipus de neu, i finalment, el terreny. Comptant que som conscients de la nostra condició física i que per gaudir no cal fer grans esforços, entra en joc la neu i el terreny. Les raquetes únicament es poden utilitzar amb neus toves (neu primavera, pols …) i sempre depenent de la profunditat d’aquesta. No per portar raquetes vol dir que no ens enfonsem a la neu. És una feina molt penosa treure les raquetes quan estan enfonsades en neu primavera, per exemple. Igualment, caminar amb molta quantitat de neu pols, és molt dur. Neus dures estan prohibides, ja que les raquetes no es subjecten. Encara que veiem unes dents metàl·liques per sota de les raquetes, no vol dir que s’agafin; són simplement per avançar.

A l’igual que hi ha neus prohibides, hi ha terrenys prohibits, com les mitjes pendents i els pendents mitjans i forts. Les raquetes no estan preparades per afrontar aquest tipus de terrenys, sinó només -i exclusivament- plans i de pendents suaus. Ja sabent i sent conscients d’on i com es poden utilitzar les raquetes només queda triar el dia. Pot ser assolellat o pot estar nevant … l’única precaució és la prudència a l’hora de triar l’itinerari. Passejar per una pista forestal nevant pot ser una gran experiència.

“LES RAQUETES ÚNICAMENT ES PODEN UTILITZAR AMB NEUS TOVES, I SEMPRE DEPENENT DE LA PROFUNDITAT DE AQUESTA”

(Grupo de Actividades Equnaturocio-Granja Morgovejo)

De quina manera han evolucionat els models de raquetes de neu en els últims anys?

L’evolució més significativa que han patit ha estat en els materials. Si és de fusta passar a ser de materials plàstics, amb un manteniment menor. La forma és molt similar, sent igual per a totes les parts de món, on s’utilitzen per desplaçar-se per la neu, una base més o menys ampla. La seva fixació també ha evolucionat en alguns models, que tenen fixació automàtica per a botes rígides, encara que la gran majoria segueix tenint un sistema de corretges.

Quina assegurança hem de tenir quan les utilitzem?

A nivell personal, sempre estar federats, com a mínim. A nivell empresa, segons la normativa vigent, cal disposar d’una assegurança d’activitats de Turisme Actiu.

“ENCARA QUE NO SIGUI NECESSÀRIA UNA GRAN ESPECIALITZACIÓ PER AL MANEIG DE LES RAQUETES AIXÒ NO IMPLICA EL DESCONEIXEMENT D’ALTRES ASPECTES, COM SÓN: CONÈIXER LA CLIMATOLOGIA, EL COMPORTAMENT DE LA NEU A LES PENDENTS, ETCÈTERA. CAL TENIR CONEIXEMENT DEL QUE LA MUNTANYA VOL DIR “

(Enrique Gómez de Francisco, técnico de Alta Montaña)

Algun aspecte a afegir en relació a l’ús d’aquests artefactes?

Encara que no sigui necessària una gran especialització per al maneig de les raquetes i que -per tant- dóna accés a la muntanya hivernal a gran quantitat de persones, això no implica el desconeixement d’altres aspectes necessaris per a moure’ns per la muntanya. Cal conèixer la climatologia, el comportament de la neu en els pendents per evitar el pas per zones de possibles allaus, etcètera. És a dir, hi ha que tenir coneixement del que la muntanya significa, amb els seus perills. En cas contrari, cal anar acompanyat sempre d’un guia.

Article d’urquia&bas correduría de seguros https://blog.urquiabas.com/

Si vols estar a el dia de totes les nostres recomanacions i activitats per fer a la Costa Brava, no dubtis en apuntar-te a la nostra newsletter i seguir-nos a Facebook i Instagram.

Dejándonos tu email, aceptas nuestros términos y condiciones

 

Previous reading
Accident de muntanya: 10 consells per tenir un accident a la muntanya
Next reading
Fin de semana en pareja en la Costa Brava. Los mejores planes