El Paintball és un esport en què els participants utilitzen pistoles d’aire comprimit anomenades marcadores, per a disparar petites boles de pintura contra altres jugadors. En essència és un joc de persecució, ja que els jugadors tocats per boles de pintura durant el joc són eliminats.

jugador paintball
Jugador paintball agafant la bandera

Normalment en una partida de paintball s’enfronten dos equips amb la finalitat d’eliminar a tots els jugadors de l’equip contrari o aconseguir l’objectiu (com capturar la bandera o eliminar a un jugador en concret). Un joc de paintball típic no professional sol durar entre 10 i 20 minuts. L’equip bàsic necessari per a practicar el paintball no és excessivament car (encara que les marcadores i resta d’alta gamma poden arribar a ser). El nombre de boles de pintura són les mateixes per a cada persona dins del grup, determinada aquesta quantitat abans de començar l’activitat, podent triar dins les tarifes 200 a 300 boles. Amb la segona opció se sol jugar sobre unes 2 hores i mitja, amb l’opció d’adquirir més durant el joc en cas de quedar-se sense.

Jugadors carregant marcadores
Jugadors carregant marcadores

Des del seu naixement, el paintball ha enganxat a una multitud de jugadors ocasionals o permanents, i contràriament al que pugui semblar, les estadístiques de les asseguradores indiquen que el paintball és un dels esports més segurs, fins i tot més que el golf.

ORIGEN DEL PAINTBALL

El paintball és un esport descobert en els anys 70/80 als EUA La idea va sorgir després d’haver vist unes pistoles que disparaven boles de pintura per a marcar els arbres i el bestiar. Així es va crear el primer camp de paintball a l’aire lliure. Més tard va ser a Austràlia on es va crear el primer camp cobert. S’expandeix ràpidament per Europa, encara que a Espanya no s’introdueix fins a l’any 1992, sense èxit. Malgrat això, en 1994 tornen a sorgir camps de paintball amb l’èxit assegurat.

El Paintball és totalment inofensiu, ja que l’equip bàsic està format per un vestit adequat, una màscara protectora del rostre i unes armes d’aire comprimit (marcadores) que disparen boles de pintura biodegradables al 100%. El joc es divideix en partides en les quals els objectius a aconseguir i escenaris del joc poden ser múltiples, depenent del nombre de participants de cadascuna d’elles. És un joc que combina la diversió, l’estratègia i el treball en equip i on es posen a prova els reflexos i l’instint dels participants, sense cap risc.

Jugadores vestint l'equip de paintball
Jugadores vestint l’equip de paintball

Aquest joc, en principi, era practicat per executius i “Yuppies”, però en l’actualitat, és un joc-esportiu familiar molt popular i ideal per a eliminar l’estrès i les tensions de la rutina diària a. A Europa existeixen equips plenament establerts que disputen lligues.

És el joc ideal per a festes, aniversaris, convencions, comiats de solter, team building, outdoor training, etc … Per a jugar, el mínim recomanat és 12 persones majors de 16 anys.

El speedball (bola ràpida) és un tipus de paintball basat més en la velocitat i el moviment addicional que les altres variants, per la qual cosa les partides solen ser més ràpides. Es va desenvolupar a partir dels tornejos de paintball (o tourneyball) que es jugaven als camps de woodsball des de principis dels anys 1980, però va evolucionar gradualment cap als seus propis camps plans, artificials, ben il·luminats, amb colors brillants i comparativament més petits. Encara que la majoria dels tornejos actuals són de speedball, també és popular entre els jugadors ocasionals, i la majoria de les instal·lacions comercials de paintball compten amb zones separades o pistes sota sostre especialment dissenyades.

Els equips solen comptar amb tres a deu membres, sovint uniformats. Els punts s’aconsegueixen típicament per capturar la bandera de l’oponent, portar-la al punt de partida, capturar o mantenir sota control una posició o objectiu, eliminar oponents o comptar amb jugadors no eliminats al final de jocs. Les regles solen ser estrictes, descartant-se les esquitxades, però comptant com a blancs els impactes directes a qualsevol part del cos o l’equip, incloent la marcadora. Cada partida pot ser diferent gràcies a l’ús d’obstacles artificials que solen ser fàcil de moure, una característica molt atractiva per als tornejos que se celebren a gran velocitat.

Jugador en posició d'atac
Jugador en posició d’atac

L’speedball es defineix també per l’exclusió del camuflatge, la resolució ràpida de les partides i l’exigència de bons reflexos i instint. Molts ho prefereixen per la pujada segura d’adrenalina que suposa, a diferència d’altres variants com el woodsball. A més, es presta millor a l’assistència de públic, cosa que atrau molts jugadors àvids d’actuar per a seguidors, amics i oponents que segueixen la partida fora del camp de joc.

Obstacles del camp de joc
Obstacles del camp de joc

L’Speedball els participants juguen dins un terreny de joc delimitat, amb unes regles i normes establertes, amb àrbitres per fer-les complir o aplicar els corresponents càstigs o faltes en cas d’incórrer en algun comportament incorrecte. Les normes bàsiques delimiten que l’àrea de joc coneguda com a “in-bounds” ha de mesurar 45.72 x 36.58 metres més un espai de 3.05 metres cap als costats conegut com a “out-of-bounds”, els obstacles han de ser inflables reglamentaris, i el seu número també està delimitat per les normes segons el nombre de jugadors que hi participin. Està terminantment prohibit netejar-se un impacte, disparar per sobre de 12.5 boles per segon (1 cada 80 mil·lisegons), oa més de 300 peus per segon (fps). Per això, l’Speedball s’ha transformat en un esport per sobre d’altres jocs de guerra o tàctics.

Si vols estar a el dia de totes les nostres recomanacions i activitats per fer a la Costa Brava, no dubtis en apuntar-te a la nostra newsletter i seguir-nos a FacebookInstagram.

Dejándonos tu email, aceptas nuestros términos y condiciones

Previous reading
El Paintball
Next reading
Els esports aeris més demandats